Coronapolicy

Profylax – förbyggande tandvård

För att du ska behålla en god hälsa i mun och tänder livet ut är förebyggande tandvård viktig. Det är alltid bättre att ligga steget före, att förebygga en sjukdom istället för att behandla den.

Våra tandhygienister är specialiserade inom förebyggande profylax tandvård och jobbar för att förebygga karies och parodontit. Karies är hål i tänderna och parodontit är tandlossning. Efter en undersökning av tandhygienisten får du individuell information och rådgivning om hur du bäst sköter din munhygienen. Om du har tandsten eller missfärgningar på tänderna tar tandhygienisten bort detta och polerar och fluorbehandlar tänderna.

Behandlingens gång

  1. Undersökning – munslemhinna, tandkött
  2. Mätning av tandfiickor, parodontal diagnos
  3. Instruktion av teknik för tandborstning, tandtråd, tandsticka och mellanrumsborste
  4. Borttagning av tandsten och eventuella missfärgningar eller mjuka bakteriebeläggningar
  5. Polering och i vissa fall fluorbehandling

Borsta tänderna morgon och kväll

Håll tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med korta tag. Använd en mjuk tandborste så skadar du inte tänderna och tandköttet. Byt tandborste då och då, gärna ofta. När stråna börjar spreta eller efter en förkylning är det läge att byta. Tandborstningen ska ta två till tre minuter, 4-5 sekunder på varje tandyta. Testa med tidtagning och se om du borstar tillräckligt länge.