Coronapolicy

Tandblekning

Något som få tycks veta är att tänderna helt naturligt ändrar färg med åren. Ljusbrytningen förändras främst på grund av att tanden mineraliseras inifrån med så kallad sekundär dentin (hålrummet i pulpan krymper). Yttre faktorer såsom gamla lagningar, emaljsprickor, kaffe, te och tobak påverkar också tändernas färg.

Om du till exempel har tunn emalj, ilningar i tänderna, snusar eller röker eller har vissa tanddefekter bör du inte bleka tänderna. Du ska inte heller bleka tänderna om du är gravid eller ammar, eftersom det inte finns några undersökningar som visar hur barnet påverkas.

Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel, oftast i form av gel som läggs i individuella skenor. Behandlingen görs antingen på en tandvårdsmottagning eller hemma, men du ska alltid undersökas av tandläkare eller tandhygienist först. Tandblekning på egen hand sker på egen risk. Vid utförandet så tar tandvårdspersonalen avtryck på dina tänder och efter ca 1 vecka får du dina individuellt anpassade skenor samt blekmedel med dig hem.

Kontakta gärna oss om du har frågor angående detta.

Johanna Unnegård, Tandläkare